zaterdag 29 augustus 2009

Route Utah Beach


De totale route voor Utah beach is gepland voor twee dagen. De fietsen hebben we 'opgetuigd' in het plaatsje Carentan. Vandaar fiets je over de snelweg bij St Come du Mont in de richting van Utah beach. Kort na deze oversteek sla je even rechts af bij het plaatsje Angoville au Plain. De eerste 48 uur waren hier zware gevechten tussen paratroopers en Duitse Fallshirmjäger. Daar tref je het eerste gedenkteken aan naast de kerk waarin een hospitaal was ingericht. Op het bord vind je een toelichting op de heldendaden van twee soldaten die de eerstehulp aldaar verrichten. Je vervolgt hierna de weg naar Ste Marie du Mont. In het plaatsje is een klein museum maar die hebben we niet bezocht. Interessant is het verhaal op het bordje op een van de huizen tegenover de kerk over de bevrijding van de paratrooper Ambrose Allie, die op een van de daken was geland. In de omgeving van dit plaatsje vocht het 506th van de 101st Airborne Division, later bekend geworden door de tv-serie Band of Brothers. Een indrukwekkende scène uit deze serie speelde zich af bij Brecour Manor. Als je Ste Marie du Mont verlaat sla je links af bij de grote kruising. Een stukje verder tref je een gedenkteken aan. Lt. Dick Winters kreeg hier de opdracht om vier zware kanonnen, die vanuit een weiland bij Brécourt Manor 'Utah Beach' beschoot, uit te schakelen.

Fiets door naar de zee bij La Madeleine. Daar vind je het grote Utah museum. Een 'schitterend' gebouw en het bezoeken waard. Onder leiding van General Roosevelt bestormde hier de 4th Division Utah Beach. Door een foutje en de stroming kwamen ze enkele kilometers zuidelijker uit. Dat was een geluk want hier was de verdediging zwakker. Aan het eind van D-day zijn hier 23.000 soldaten en 1700 voertuigen op het strand gelost.

Vervolg de weg langs het strand. Een mooie tocht om te genieten van de wind, de zee en de bunkers. Sla bij de D69 links af en volg de bordjes 'batterijen Crisbeque'. Daar vind je enkele enorme kazematten voor zwaar geschut en er is een 'buitenmuseum' ingericht. In de vroege morgen van de 6de juni vielen hier tonnen bommen zonder schade aan te richten. De kanonnen kwamen bij daglicht in actie en brachten verschillende geallieerde schepen tot zinken. De kanonnen bleven in actie tot 12 juni. Op deze datum trokken de Duitsers zich terug met achterlating van 78 doden. De kazematten zijn daarna opgeblazen door de genietroepen van de Amerikanen. De batterijen hadden een bereik tot Utah en Omaha beach. Wanneer je alle batterijen in Normandie bezoekt, valt je pas op hoe strategisch ze zijn geplaatst en wat een enorm werk het is geweest om ze te bouwen. Het was ook wel even wennen aan de duitse stemmen van bezoekers aan dit museum.

Ga na Crisbecq iets verder landinwaarts naar de 'Batterie d'Azeville. Hier zijn vier kazematten te vinden en je kunt de ondergrondse tunnels bezoeken die de bunkers met elkaar verbinden. Vanuit Azeville is het nog een klein stukje fietsen naar Ste-Mère-Eglise. Een sleutelplaats tijdens de nachtelijke landingen van de paratroopers van het 82nd Airborne Division en wereldberoemd gemaakt door de speelfilm 'The Longest Day'. Een bekende scène uit de film 'The Longest Day' gaat over de inname van dit stadje. Tijdens de sprong van de parachutisten stond hier een huis in de brand (daar waar nu het museum staat). Hierdoor waren veel burgers op straat om te helpen blussen. De bewuste pomp staat nog steeds op het kerkplein. Soldaat John Steele maakte hier zijn hachelijke sprong. Hij bleef uren aan de kerktoren hangen om later krijgsgevangen te worden van de Duitsers.

In het plaatsje is ook een museum maar die hebben we niet bezocht. Wel de gemeentelijke camping met prima faciliteiten en natuurlijk het cafeetje op het plein bij de kerk. In het dorpje zijn meerdere restaurants waar je heerlijk kunt eten.



De volgende ochtend zijn we gefietst naar het plaatsje La Fiere en de brug over de rivier de Merderet.In de bocht tref je het schuttersputje van Generaal Gavin, de Assistant Divisional Commander. Hier is het herdenkingsmonument voor de paratroopers van de 82nd Airborne Division. Uitkijkende naar vijandelijke troepen, kijkt een bronzen paratrooper (Iron Mike) uit over de weilanden.



Op deze plek hadden zo'n 500 para's zich rond het middaguur van de 6de juni verzameld. Verschillende zware gevechten vonden gedurende drie dagen plaats. Op de borden kun je verschillende verhalen lezen over de bijzondere gebeurtenissen in dit gebied. De Duitsers hadden het hele achterland onder water gezet waardoor veel soldaten zijn verdronken tijdens de dropping. Voor de Geallieerden was het essentieel dat zij de bruggen bij La Fiere en Chef du Pont veroverden en behielden. Het waren de enige twee brughoofden vanaf het strand. De eerste Medal of Honor van de Tweede Wereldoorlog is uitgereikt aan een paratrooper van de 82nd Airborne Pfc. Charles N. DeGlopper. Fiets een stukje door over de weg en rechts zie je bij het kerkje (Cauquigny) nieuwe borden met de heldendaden van Company C en DeGlopper.



Vervolg de fietsroute naar het plaatsje Chef du Pont. Wanneer je over de spoorlijn rijdt, sla je rechts af en fiets je langs de kleine plaatsjes CarquebutLiesville sur Douv en Houesville. Uiteindelijk kom je uit in St Come du Mont. Op de splitsing van de D974 en de D913 tref je het bekende museum Dead Man's Corner. Wat ons betreft een van de betere musea. Het verhaal rond dit gebouw en de kruising is bijzonder. De Amerikanen 101st hadden als target Caretan te veroveren. De D 913 was de enige weg via St.-Marie-du-Mont richting Carentan die stevig in handen was van de Amerikanen. Op 7 juni komt de eerste tank langs het gebouw (Duits hoofdkwartier) en een Duitse 88mm trof de tank en de gehele bemanning kwam om. De commandant hing nog dagen nadien uit de tankkoepel en de Amerikanen duidden deze plek aan als 'Dead Man's Corner'.

In dit historische museum vind je ook de persoonlijke bezittingen van van Major Dick Winters, bekend van de tv-serie 'Band of Brothers'. Vanaf Dead Man's Corner rijd je de D974 op richting Carentan. Je passeert vier riviertjes en dus vier bruggetjes. Elke brug moest op de Duitsers worden veroverd, die Carentan stevig in handen hadden. Bij het laatste bruggetje net voor de rotonde bij Carentan deed lt Robert Cole zijn bekende bajonetaanval op de Duitsers. Daarvoor kreeg hij de Medal of Honor.



De eerste twee dagen sluiten we daarmee af. De fietstocht in het gebied van Utah beach is zeer de moeite waard om te bezoeken. Voor overnachtingen verwijzen wij graag naar de Chambre d'Hote van Claire en Marie-Louise in Lisson [c.meulenbroek@wanadoo.fr]. Een heerlijke rustplaats met prima faciliteiten, geen last van de franse taal (...) en gerookte zalmforel. Tweepersoons kamer 45 euro en 17,50 euro voor een diner.

1 opmerking: